Slimme oplossingen met domotica

Domotica

De buurt barbecue was echt gezellig totdat precies om middernacht de rolluiken voor de garage en achterdeur van het huis van de gastheer automatisch naar beneden gingen. Hij kon niet meer snel naar binnenglippen om de sleutel te pakken en werd buitengesloten. We stonden allemaal wat schaapachtig te kijken en moesten natuurlijk ook erg lachen (wat de buurman dan weer niet zo leuk vond). Uiteindelijk hebben we met geweld een van de rolluiken geforceerd. Het feest was daarna wel meteen afgelopen…

Domotica of huisautomatisering

Had de buurman een domotica-huis gehad, dan had hij niet bij zichzelf hoeven inbreken. Domotica, een ander woord voor huisautomatisering, is een slimme manier om je huis of bedrijfspand veiliger, comfortabeler en energievriendelijker te maken. Hoe werkt het?

 

Systemen

In je woning heb je te maken met verschillende systemen, zoals de CV en de elektrische installatie, maar ook tv en audio, automatische zonwering, beveiliging of de beregeningsinstallatie. Al die afzonderlijke systemen werken niet of nauwelijks met elkaar samen. In een domotica woning worden de systemen gekoppeld en flexibel gemaakt zodat ze gemakkelijk te bedienen zijn en ook op afstand te besturen. Praktisch betekent het bijvoorbeeld dat wanneer er iemand aanbelt, de halverlichting aanspringt. Of dat de verwarming lager gaat als er een raam geopend wordt.

Domotica voor rolluiken

De buurman maakt gebruik van de voorloper van domotica. Zijn rolluiken zijn automatisch maar kunnen alleen maar op vaste tijden open en dicht. Als hij ze met domotica slim maakt wordt hij weer baas over zijn eigen huis. Hij zou met een knop “nachtrust” op een afstandsbediening de rolluiken kunnen laten zakken op het moment dat hij naar bed gaat. Tegelijkertijd zouden dan alle lichten op de benedenverdieping kunnen uitgaan, de verwarming op een lage stand worden gezet en ook nog de alarminstallatie worden ingeschakeld. Dat zou hij eventueel ook op afstand kunnen regelen, bijvoorbeeld als hij op visite is of op reis.

Taken Domotica

Taken die onder andere door een domotica systeem uitgevoerd kunnen worden zijn:

 • het aan/uit schakelen en/of dimmen van de verlichting
 • het aan/uit schakelen (en soms dimmen) van stopcontacten
 • het regelen van de temperatuur (koelen en/of verwarmen)
 • het regelen van ventilatie
 • het regelen van het tuinsproeisysteem
 • toegangscontrole
 • sturen van rolluiken, gordijnen, zonweringen, deuren, hekken en poorten
 • aanwezigheidssimulatie
 • het beheren van audio systemen
 • het op afstand bedienen via telefoon en computer
 • integratie met de deur- (video) telefoon
 • integratie met camera's in de tuin en op de oprit
 • het koppelen van de woonfuncties aan het internet

Domotica voor nieuwbouw én bestaande bouw

Voor een nieuwbouwproject is domotica gemakkelijk te installeren. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt, kun je al wel loze leidingen leggen zodat installatie achteraf snel te realiseren valt. In bestaande bouw kunnen leidingen worden weggewerkt achter plinten. Ook wordt er gebruik gemaakt van bestaande schakelaars. Dit worden dan bedieningspunten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Domotica is steeds uit te breiden met nieuwe toepassingen zonder kap- of breekwerk. Iedereen kan dus, ongeacht het beschikbare budget, starten met domotica toepassingen en er verder op bouwen al naar gelang de behoeften of wensen voor meer comfort.

Wil je meer weten over domotica toepassingen voor jouw huis of bedrijfspand? Neem gerust contact met ons op. We komen graag langs voor een vrijblijvende offerte.

ASR Bouwbedrijf is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Wij maken gebruik van functionele cookies en cookies voor het beheer van webstatistieken, advertenties en social media. Klik op "Ok" als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.