Nul-op-de-meter woning

Nul-op-de-meter woning

Renoveren en isoleren

Een nul-op-de-meter woning wekt net zoveel energie op als hij nodig heeft. Dat betekent nul euro energiekosten. Weg met de gasaansluiting en nooit meer elektriciteit kopen. Hoe gaaf zou dat zijn! Maar is het een haalbare kaart?
De meeste mensen wonen in een middelmatig geïsoleerd huis en zullen een aantal aanpassingen moeten doen om zoveel mogelijk energie te besparen. Wat zijn de stappen naar een 100% energieneutrale woning?

Eigen stroom

Een windmolen in je tuin of een aardwarmtepomp in de grond, dat is meestal niet mogelijk. Daarom zijn zonnepanelen een voor de hand liggende keuze als je je eigen energie gaat opwekken. Je kunt ervoor kiezen om de opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt terug te leveren aan het net, maar je kunt het teveel aan energie ook opslaan in een zonneboiler die het tapwater voorverwarmd. Dit water gebruik je dan om je huis te verwarmen en om te douchen. Daardoor gaat ook je gasverbruik drastisch omlaag. Een zonneboiler verbruikt maar 600 Watt en maakt daar ongeveer 3 Kilowatt aan warmte voor. Daarmee heeft hij een veel hoger rendement dan een HR ketel.

Je dak isoleren

Goede isolatie zorgt automatisch voor een lager energieverbruik en een enorme besparing in je portemonnee. Daarnaast verhoogt het je wooncomfort. Denk maar eens aan die koude zolderkamer die in de zomer in een broeikas verandert! Met een geïsoleerd dak krijg je juist een lekkere warme kamer in de winter en kun je ’s zomers ook gewoon slapen. Het dak kun je aan de binnenkant isoleren. Er wordt dan een isolatiemateriaal tegenaan getimmerd en dat wordt vervolgens mooi afgewerkt. Uiteraard is het ook mogelijk om de isolatie van buitenaf te realiseren. Er bestaan al systemen waarbij de zonnepanelen geïntegreerd zijn in de dakbedekking. Dan sla je twee vliegen in een klap.

Vloerisolatie

Vloerverwarming is een veel efficiëntere verwarming dan radiatoren. De temperatuur blijft constant laag maar door het grote oppervlak geeft de vloerverwarming veel meer warmte af. Vergeet niet de onderliggende vloer te isoleren. Anders straalt veel van de warmte naar de onderkant van het huis en dat is verloren energie!

Muurisolatie

De muren kun je op drie manieren isoleren. Door middel van spouwmuurisolatie of door de binnen- of buitenkant van de gevel van een extra schil te voorzien. Bij isolatie van de binnenmuren heb je als voordeel dat je opties kunt toevoegen, zoals wandverwarming. Dit systeem bestaat uit een buizenstelsel dat gevuld is met warm water. Het rendement en verbruik van wandverwarming zijn net zo goed als vloerverwarming, omdat er minder hoge keteltemperaturen aangevraagd moeten worden. Je kunt ook allerlei leidingen voor slimme domotica-toepassingen in de muur laten aanleggen. Dat is nog een manier om veel energie te besparen.

Andere maatregelen

Een nul-op-de-meter woning realiseren vanuit bestaande bouw is een groot project. Je hoeft natuurlijk niet alles in een keer aan te pakken. Besparen op je energierekening kan ook door minder ingrijpende maatregelen:

  • Begin eens met het dichten van alle kieren langs deuren en ramen.
  • Heb je overal al dubbel glas?
  • Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke lichtinval. Met een dakraam of een lichtkoepel hoef je minder vaak het licht aan te doen.
  • Vervang je halogeenspotjes door ledverlichting. Ze gebruiken veel minder energie en geven net zoveel licht.
  • Installeer een close-in boiler onder het aanrecht. Als je water helemaal van boven moet komen verbruik je veel energie en water.

Gratis

Voor welke maatregel je ook kiest, bedenk altijd dat een duurzame verbouwing helemaal niet meer hoeft te kosten dan een reguliere verbouwing. Voor isolatie maatregelen geldt nog steeds het 6% BTW tarief. Laat je eens voorlichten door een erkende BouwGarant aannemer. ASR Bouwbedrijf denkt graag met u mee. Een offerte maken is gratis. Dus die besparing heb je al binnen!

ASR Bouwbedrijf is wettelijk verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van cookies. Wij maken gebruik van functionele cookies en cookies voor het beheer van webstatistieken, advertenties en social media. Klik op "Ok" als je al geïnformeerd bent over het gebruik van cookies.